Skötväska


Efter att ha rotat runt i skötväskedjungeln ett tag så frågade jag syrran om råd. Det blev en från Polarn och Pyret förstås ;) Bra pris och mycket praktisk inser jag nu. Det uttagbara delen med alla fack gör att väskan kan användas till mycket. Och sen att både neccessär och liggunderlag ingår är ett stort plus. NU hänger väskan på vagnen och väntar på att användas :)

 

Vart är mina fötter?


Sakta men säkert har kroppen fyllts med vätska och den senaste veckan har det verkligen fått en skjuts. Fingrarna värker när jag knyter handen för att inte tala om mina fötter; de värker att stå på, mina anklar existerar inte. Jag har till och med köpt mig ett par nya skor i en för stor storlek så jag har ngt att ha på mig. I takt med ödemet så har även domningar i benen ökat när jag sitter eller står för länge i samma ställning (får dansa lite i duschen för att inte trilla omkull). Nu får gärna prinsessan kika ut snart.

 

36 veckorNu är du 36 veckor gången (eller gravid i 37:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Bebisen lägger fortfarande på sig – ungefär 28 gram om dagen. Den väger kring 2,7 kg och är ungefär 47 cm lång. Vid den här tiden kan du eventuellt känna att bebisen rör sig nedåt och trycket i den nedre buken ökar. Detta gör att dina lungor och din magsäck får mer utrymme och det kan bli lite lättare att äta och andas.

Det kan däremot bli jobbigare att gå – för en del kan det kännas som om bebisen är på väg att ramla ut! Det fortsatta trycket på blåsan gör att du kan behöva gå på toa ofta. Fortsätt äta bra, både för din skull och bebisens. Läs vår kostguide om du vill ha inspiration.

I slutet av denna vecka anses du fullgången och bebisen kan i princip födas när som helst från denna tid. (Mellan 37 och 42 veckor räknas graviditeten som fullgången – innan 37 veckor anses bebisen underburen och efter 42 veckor överburen.)

(Källa: se.babycenter.com)

 

35 veckorNu är du 35 veckor gången (eller gravid i 36:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu väger bebisen ungefär 2,4 kg och är cirka 46 cm lång. Du kanske kan se en armbåge, fot eller ett huvud sticka ut på magen, när den rör och sträcker på sig. Eftersom livmoderns väggar och din mage sträcks alltmer och blir tunnare, kommer mer ljus in och bebisen kommer att utveckla tydligare dygnsrytm.

Denna vecka kan bebisen stoltsera med fingernaglar och ett par fullt fungerande njurar. Levern kan nu också bryta ner en del avfallsprodukter.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Inför bebisens ankomst


Vi har kommit en bra bit på var checklista nu. Här är originalet jag bloggade om i december, nu har vi korrigerat den lite efter eget tycke och behov.

Vagn:
(X) Vagn
( ) Filt
( ) Åkpåse
( ) Täcke
(X) Kudde
( ) Plastad frotté
( ) Vagnleksak/Mobil
( ) Reflex
(X) Skötväska
(X) Varmt underlägg

Bil:
( ) Bilstol

Sova gott:
(X) Spjälsäng
(X) Spjälskydd
(X) Madrass
(X) Täcke
(X) Kudde
(X) Lakan
(X) Plastad frotté
(X) Påslakan set
(X) Leksaksmobil/speldosa
(X) Gosedjur
(X) Filt

Sköta om:
(X) Skötbord
(X) Skötbädd/skötskydd
( ) Mobil
(X) Våt servetter
( ) Tvättlappar (torra)
( ) Blöjor
( ) Blöjhink

Äta mat:
(X) Amnings- BH
( ) Bröstpump
( ) Nappflaska
( ) Flaskborste
( ) Modersmjölksersättning
(X) Amnings kupor
( ) Haklappar
( ) Dregel haklappar
 
Bada:
(X) Badbalja
(X) Tvättlappar av frotté
(X) Baby olja
(X) Badhandduk med huva
(X) Baby shampo
(X) Baby tvål

Kläder stlk 50/52
(X) Body
(X) Dress / Sparkdräkt
(X) Mjukisbyxor
(X) Mössa
(X) Pyamas
(X) Strumpor

Kläder stlk 56:
(X) Bodys
(X) Strumpor
(X) Pyjamasar
(X) Byxor
(X) Mössor
( ) Overall-tunn
( ) Overall-tjock
(X) Tossor

Mini-Apotek:
( ) Kräm mot röd bebisrumpa
( ) Näsdroppar för spädbarn
( ) Panodil, stolpiller för spädbarn

(X) Febertermometer
( ) Kräm mot torr hud
(X) Idomin / Inotyol
( ) Barnolja
( ) Xylocain

( ) Nässug

Övrigt:
(X) Filtar
( ) Amningskudde
( ) Bärsele
( ) Babysitter
( ) Snuttefilt
( ) Nalle/gosedjur

(X) Nappar
( ) Napphållare
( ) Fårskinnspläd
( ) Förvaringsmöbel till bebiskläder
( ) Babygym 

 

Halsbränna :(


En nackdel så här i slutet av graviditeten är halsbrännan som dyker upp titt som tätt :( men jag har hittat bästa medicinen, glass! ;)

 

Newbie


KappAhls märke Newbie för bebisar är verkligen i min smak. Och låt oss inse, att så länge bebisen inte har en egen smak så får hon följa min ;) Titta så söt denna klänning är! Så synd att det inte var söta kläder jag var ute efter idag, utan mer praktiska saker. Dags att kila vidare!

 

BB-väskan påbörjad :)


Då var BB-väskan påbörjad :) Jättesvårt ju att packa! Speciellt bebisens kläder, hur mkt behöver man? Har man inte landstingskläder? Jaja, den är påbörjad i alla fall och jag lär ju packa om den hundra gånger ;)

 

From Australia With Love


Kolla vilka söta kläder lilltjejen fick av Johannes under hans besök :) T-shirtens tryck lyser t.o.m i mörkret :)

 

34 veckorNu är du 34 veckor gången (eller gravid i 35:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu väger bebisen minst 2,2 kg och är minst 45 cm lång. Den fortsätter att lägga på sig underhudsfett, som sedan kommer att hjälpa den bibehålla sin kroppstemperatur.

Om du inte redan pratar med bebisen är det bra att börja nu – nästa vecka är hörseln fullt utvecklad. Det gör inget om du pratar bebisspråk – en del forskning pekar mot att nyfödda föredrar ljusare röster.

Om du varit rädd att bebisen ska födas för tidigt, kan det vara lugnande att veta att 99 % av bebisar som föds i vecka 35 klarar sig bra och att de flesta inte får några allvarligare problem. Bebisens centrala nervsystem håller fortfarande på att mogna, men lungorna är nästan helt utvecklade nu.

(Källa: se.babycenter.com)

 

11mars - vecka 34


Magen börjar kännas gigantisk nu, man känner sig smidig som en valross ;)

 

Hur vet man att förlossningen sätter igång?


Jag har ju förstått att det inte går till som på filmer då en flod av vatten kommer och kraftiga värkar sätter igång. Snarare sipprar lite vatten i taget ut (om vattnet alls går) och man har en diffus mensvärk-liknande smärta tillsammans med molande ländryggssmärtor.

Jag svär, igår började jag nästan misstänka att denna bebis ville komma ut tidigare. Jag hade verkligen "mensvärk" och ont i ländryggen. Så ont att jag inte visste hur jag skulle sitta eller ligga :( Men dessa smärtor kommer ju och går i och med min gamla ryggvärk i kombination av foglossningar. Och rätt hade jag, jag gick och lade mig för att sova och nu efter en god natts sömn är de borta :)

Min fundering är ju då, om man har dessa smärtor av och till hur ska man då veta när förlossningen sätter igång? Men samtidigt förstår jag ju att man kommer att känna skillnaden när man väl är där ;)

 

BB-(res)väska


Den beräknade dagen börjar närma sig med stormsteg :) Och planerna inför dagen börjar ta form.. Jag hade fått för mig att BB-väskan skulle vara en liten nätt sak med det viktigaste, men jag och prinsen gick igenom allt för någon dag sedan och som det ser ut just nu så kommer vi behöva en resväska ;)

BEBISEN:
Kläder (3uppsättningar)
Pyjamas (3st)
Filt
Nalle
Ytterplagg
Babyskydd
Nappar
Blöjor
Våtervetter

JAG:
Mjukisdress
Sockar
Underkläder
Tandborste
Duschartiklar
Smink
Mobil + laddare
Innetofflor
Amnings BH + inlägg
Bindor
Handduk
Tidningar
PRINSEN:
T-shirt (2st)
Kallingar
Sockar
Mjukisar
Tandborste
Duschtvål
Mobil + laddare
Innetofflor
Handduk
Tidningar
ÖVRIGT: 
Tandkräm
Snacks och dryck till förlossning
Förlossnignsbrev
MVC-journal
KAMERA! + laddare
Öronproppar
ID
Pengar
Kortlek
Har vi glömt något??

 

Kasst immunförsvar


Jag visste att man får sämre immunförsvar när man är gravid men det här är ju löjligt! Jag har varit förkyld sen november och nu har det blommat ut för fullt igen :( Precis när hostan, halsonten har släppt och man tror att man "bara" har graviditetsnästäppa så sätter det igång igen. Nu har jag varit dunderförkyld ett par dagar i nästäppa, igår började den lätta (som tur är, jag fräter ju sönder slemhinnorna med nässpray) men istället har jag så ont k halsen att det inte går att svälja och hostar titt som tätt. Suck! Var vara tvungen att avreagera mig lite ;)

 

33 veckorNu är du 33 veckor gången (eller gravid i 34:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu väger bebisen ungefär 2 kg och är cirka 44 cm lång. Nu bör bebisen (åtminstone för dig som är förstföderska) göra sig redo inför födelsen genom att vända sig upp-och-ner, så att huvudet pekar nedåt i bäckenet.

Under de kommande veckorna håller din barnmorska ett öga på bebisens position – vissa bebisar får för sig att de ska vända sig uppåt igen.

Din bebis kranium är fortfarande lite mjukt, eftersom benen inte riktigt sitter ihop ännu så att huvudet lättare kommer ut under förlossningen. Människor föder barn med ovanligt stort huvud i förhållande till mammans bäcken. Övriga delar av bebisens skelett hårdnar däremot nu och huden håller på att bli mindre röd och skrynklig i och med att bebisen lägger på sig underhudsfett.

Om du är förstföderska, kanske bebisen vänder sig nedåt denna vecka och fixerar huvudet mot livmoderhalsen. (Detta händer i ungefär hälften av alla förstagångsgraviditeter.) Om du är omföderska, är det vanligt att detta inte sker förrän sista veckan innan bebisen föds – och i vissa fall inte förrän förlossningen börjar.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Föräldrautbildning


Då har vi varit på vår första FUB. Kvällens ämne: förlossningen. Intressant och lite skrämmande på samma gång. Mycket visste man sen innan (från min egen utbildning och allt man läst nu under graviditeten) men det är alltid bra att höra igen och lite nyheter dök ju upp. Prinsen fick även lite inblick i saker han inte visste. Nu känner vi oss lite mer förberedda :)

 

Babygarderob


Jag har just inventerat i babygarderoben. Det är jättesvårt att veta vad som kommer att behövas första halvåret! Men jag tror vi är på god väg. Det vi saknar är väl egentligen lite ytterplagg.. Får spana på stan :)