28 veckorNu är du 28 veckor gången (eller gravid i 29:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Den här veckan väger bebisen drygt ett kilo och är ca 38 cm lång från topp till tå. Ungefär vid den här tiden kan bebisen öppna ögonen och vrida på huvudet och en stark ljudkälla lyser på utsidan. Den blinkar med ögonen och har ögonfransar

Underhudsfettet bildas och skelettet utvecklas, även om det fortfarande är mjukt och böjligt. Benstommen hårdnar inte ordentligt förrän efter födelsen.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Hej du lilla människa


Det är otroligt hur fort tiden går! Nu går vi in i tredje trimestern. Snart i mål! Och nu börjar längtan bli riktigt stor. Nu när vi märker av den lilla människan som bor där inne. Förut var det lite tumult, ngn spark men nu får vi verkligen respons. En klapp på magen svaras med en liten kick. Och hon ligger så pass ytligt att man kan urskilja en rumpa eller en fot här och där när hon bökar runt för att få plats :) Mys!

 

Nytt till bebbenLillbabyn fick lite nytt när jag och prinsen var på stan i veckan. En handduk med luva fyndades på rean, och en liten snuttekanin i gosigt tyg :) Nu måste vi bara hitta fina sänggkläder till sängen så är den komplett, hur svårt ska det vara? Fina pastelliga färger, tack!

 

Rensning nummer tre


Inte ens mins baggy jeans passar längre. Jag har ju inbillat mig att det bara är magen mina extra tio kilo ligger på, men nog har lite smugit sig på höfterna oxå ;) och brösten, nu åkte alla BH:n ut, dags att investera i större :p

 

27 veckorNu är du 27 veckor gången (eller gravid i 28:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu väger bebisen nästan 875 gram och är drygt 36 cm lång från topp till tå. Ögonen öppnar och sluter sig, bebisen sover och är vaken på regelbundna tider och den kanske suger på fingrarna eller tummen. 

Sov gott och dröm sött! En del experter tror att bebisar börjar drömma vid ungefär 27 veckor. Vad drömmer de om? Ingen vet helt säkert, men hjärnan är mycket aktiv denna vecka. De karakteristiska vecken börjar uppstå på dess yta och mer hjärnvävnad formas. 

Om du känner rytmiska fosterrörelser nu, kan det mycket väl vara hicka – vilket är vanligt denna vecka och under resten av graviditeten. Anfallen av hicka brukar inte vara så länge och går över av sig själva.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Som ett brev på posten


Beskedet hade inte kunnat komma lägligare, men idag kom ett brev från försäkringskassan som bekräftade att jag är beviljad graviditetspenning fr.o.m. 24februari. Jippi!! Min tanke var ju att jobba till sista mars, men insikten har kommit smygande ju mer ont i ryggen jag fått att det inte kommer att gå. Idag var en av de värsta dagarna, värk i hela ryggen :( Men det är ju skönt att ha det beviljat från slutet av februari och då ha valmöjligheten att sluta tidigare. Min nya plan är att gå ned till 50% 1 mars och sluta helt till april. Det är planen, men vi får väl se hur det går.. Ska prata med chefen imorgon. Mina arbetsuppgifter gör det ju lätt att vara lite flexibel och gå när jag känner för det.

 

Det börjar bli tungt nu


Eller det varierar från dag till dag. Igår kände jag mig så lätt och smidig.. Idag tog jag mig knappt ur sängen av trötthet, ryggen värker innan jag ens tagit mig till jobbet och en kort promenad får mig att känna mig som om jag sprungit några kilometer.
Nu längtar jag tills mitt besked om graviditetspenning kommer från försäkringskassan så jag kan ta ett beslut när det är dags att avrunda här på jobbet.

 

26 veckorNu är du 26 veckor gången (eller gravid i 27:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu är bebisen lite drygt 35 cm lång från topp till tå och väger strax över 760 gram. Ögonen kommer att börja öppnas kring den här tiden och mot slutet av sjunde månaden kommer reaktionerna på ljud att mogna, eftersom hörselnerverna är mer utvecklade då. Bebisen fortsätter att ta små "andetag" som träning inför livet utanför, även om den än så länge andas fostervatten istället för luft. 

Nu växer bebisen snabbt och hjärnan utvecklas i intensiv takt.


(Källa: se.babycenter.com)

 

Sängtillbehör


Ett besök på IKEA resulterade i en hel del tillbehör till sängen och skötbordet :) Dock inget påslakanset. Jag var inte helt säker på Ikeas utbud, och den enda jag kunde tänka mig var slut. Vi får fortsätta spana någon annanstans.

 

Spjälsängen på plats


Vi fyndade denna fina spjälsäng i helgen. Den passar så fint in i sovrummet :) Hippo får bo i den tills bebisen kommer ;)

 

 

H&M mammajeans


Igår så passade jag på att kika förbi H&M för att prova ut ett par nya jeans. Jag har ju bara ett par svarta leggings och ett par svarta chinos (båda från P.o.p) så jag är ute efter ett par jeans i lite ljusare denim till våren. Jag har ju insett att jag inte kan ha mina gamla leggings (se förra inlägget).

Men vilken besvikelse! Jag hittade två par i snygg färg, men modellen satt uruselt! Det är visst inte meningen att man ska ha höfter i deras byxor (trots att man blir bredare om höfterna iom graviditeten) Jag som i vanliga fall har storlek 36-38 på byxor (innan graviditet) och nu fortfarande har 36 på P.o.p byxorna tog storlek 40 på H&M byxorna. Visst de gick upp över höfternna, men halva baken täcktes ju inte av själva jeansen, utan av själva tygmudden. Inte bekvämt!

Nej jag får hoppas Polarn o Pyret får in ett par ljusa jeans lagom till mitt nästa Luleåbesök ;)

 

Minnesanteckning till mig själv


Bara för att jag kommer i ett par av min "vanliga" leggings på morgonen så innebär det inte att de sitter bekvämt hela dagen. Jäklar vad resåret trycker över magen eller blåsan :( Nej, framöver får jag hålla mig till de få mammabyxor jag har eller köpa på mig fler. Punkt.

 

I love daddy


 

Prinsen köpte sin första babydress idag :) (från Zara rean)

 

25 veckorNu är du 25 veckor gången (eller gravid i 26:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Bebisen väger nu nästan 660 gram och är ungefär 35 cm lång från hjässa till häl. Nu har den fått lite kroppsfett och ser mindre "mager" ut. Sinnenas utveckling har kommit en bra bit på väg. Undersökningar har visat, att ett 26-veckors foster reagerar på beröring. Om du lyser med en ficklampa på magen kommer bebisen att vända på huvudet, vilket betyder att synnerven har börjat fungera.


(Källa: se.babycenter.com)

 

9 januari - vecka 26


 

Discokula
Man känner sig lite som en discokula när man klämmer in sig i en gammal paljettklänning som får agera linne nu under graviditeten :P

 

Graviditetspenning


Idag postades ansökan om graviditetspenningen efter en hel del klurande och bollande av enkäter på jobbet. Jag sökte max, alltså 60 dagar innan beräknat datum, så får vi se vad de säger. Mitt mål är att jobba till sista mars men man vet ju inte hur kroppen mår då.. Så håll tummarna att jag får det beviljat och sen kan känna efter hur jag mår.

 

Halsbränna


Nu har nästa graviditetsåkomma dykt upp. I takt med att magen växer och att jag sitter så mkt på jobbet så har halsbrännan börjat dyka upp oftare. Idag har jag lidit hela dagen av det :( Tydligen är det trycket från magen som gör det i kombination av hormonerna som inte bara gör livmodern slapp, utan även magsäcksöppningen. Mjölk och yoghurt ska visst lindra.. jag får testa..

 

Skötbordsfunderingar


Tankarna svävar vidare till skötbordsplanerna. Först tänkte vi ha den i barnkammaren, men vi insåg att vi har ju plats i badrummet så den får stå där. Bra med nära tillgång till vatten.

Problemet? Jag vill ha Gulliver skötbordet från IKEA, men den är 2cm(!) för bred, suck! Alternativet var Sniglar skötbordet, men den var inte mkt att hurra för :( Men så hittade jag denna bild på en blogg och möjligheterna för Sniglar ökade. Det går ju att göra riktigt snyggt! Och för mkt mindre peng än Gullivers..


 

Barnvagnen är inhandlad!


Det är svårt det där med barnvagn... speciellt för oss nybörjare. Blocket hade vi bestämt oss för men där kommer det ju ut typ 15 om dagen. Svart var väl färgen vi var ute efter. Fyrhjuling med två rörliga däck. Justerbart handdtag i höjd. Ligg och sittvagn... Så när vi hittade denna kombivagn från Queenette för endast 1500kr så slog vi till! Den hade ju allt det ovanför plus att den var väldigt nätt, en bra stadsvagn helt enkelt.

Vi hämtade den idag efter jobbet och hann ta en tur på stan för att testköra den. Och vi är supernöjda än så länge :) Perfekt stadsvagn! Den ryms t.o.m. in mellan tunnelbanaspärrarna (de vanliga), och är lätt och smidig att rulla runt bland klädhyllorna i butikerna. De rörliga däcken gör svängradien minimal, men däcken går att låsa vid behov. Vagnen är även vändbar sen när barnet vill åka framåt. Den mjuka liggdelen gör den enkel att förvara sen när den inte behövs.

Ja, bara positivt än så länge som ni ser. Men vi får väl se om ett år, svårt att säga nu vad man vill ha. Men för 1500kr kan man lätt köpa en ny senare om vi vill ha ngt annat.

 

24 veckorNu är du 24 veckor gången (eller gravid i 25:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Bebisen väger nu över 600 gram och är välproportionerad, men med tunn och ömtålig hud och ringa mängd underhudsfett. Från hjässa till häl mäter bebisen ungefär 30 centimeter. Hjärnan växer snabbt, smaklökarna är fullt utvecklade, finger- och fotavtryck fortsätter utvecklas. Inne i bebisens kropp utvecklar lungorna andningsvägarnas förgreningar och celler som producerar surfaktanter som gör att lungblåsorna (alveolerna) inte kollapsar när bebisen väl börjat andas luft.

(Källa: se.babycenter.com)