32 veckorNu är du 32 veckor gången (eller gravid i 33:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu väger bebisen ungefär 1,7 kg och är cirka 42 cm lång från topp till tå. Lungorna kommer inte att vara fullt utvecklade förrän närmare förlossningen, men bebisen tränar redan andning genom att "andas" fostervatten. Från vecka 32 har bebisar som föds för tidigt goda chanser att överleva och frodas. Den ökade mängden underhudsfett gör bebisens hud slätare och mjukare.

En del bebisar har redan fullt av hår på huvudet, medan andra bara har små fjun. Att ha tjockt hår vid födseln garanterar inte att man kommer att ha tjockt hår senare i livet, men det har visat sig att barn som har tunt hår oftast har tunnare hår också som vuxna.

Du lägger förmodligen på dig ungefär 450 gram i veckan nu, framför allt därför att bebisen lägger på sig nästan halva sin födelsevikt under de sista sju veckorna av graviditeten.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Begagnat
Jag fick en säck babykläder av min kollega, och jag insåg inte förrän nu när jag packade upp allt på gästsängen hur mycket det var. TACK så mycket! :) Här har vi allt möjligt som kan behövas från stl.50-68 (plus lite större som inte är med på bilden). Nu kan vi fokusera på sånt som vi verkligen vill ha, eller tycker är fint istället för att spendera en massa pengar på de där "måste ha" basplaggen. Mycket uppskattat!

 

Världens bästa prins


Visst har jag världens bästa prins som cyklar till affären halv tio för att köpa vad mina gravid-cravings begär :)

 

Gravidkrämpor
Jag köpte nya numret av Vi föräldrar special - GRAVID och hittade en artikel där i om gravidkrämpor man kan råka ut för under sin graviditet. Jag har ju insett att min graviditet inte har varit den enklaste hittills, jag ska inte klaga, många har det tio gånger värre, men jag har verkligen inte mått på topp under dessa veckor. Jag bockar av hela 24 stycken av dessa 35 krämpor, hittills!

(X) Andfåddhet
( ) Blödningar
( ) Bristningar
( ) Carpaltunnel syndrom
(X) Cravings
(X) Drömmar, konstiga
(X) Flytningar
(X) Foglossning
(X) Glädjerus
( ) Hemorrojder
(X) Halsbränna
(X) Ischias
(X) Illamående
(X) Järnbrist
(X) Kissnödighet
( ) Klåda
( ) Känslosvallningar
( ) Luktsinnet
(X) Myrkrypningar, Restless legs
(X) Nästäppa
(X) Oro
( ) Pigmentfläckar
(X) Ryggproblem
(X) Sammandragningar
(X) Sendrag/kramp
(X) Svullna fötter
(X) Trög mage
(X) Trötthet
( ) Urinvägsinfektion
(X) Viktökning
( ) Vena-Cava syndrom
(X) Yrsel
( ) Åderbråck
(X) Ändrade sovvanor
(X) Ömma bröst

 

31 veckorNu är du 31 veckor gången (eller gravid i 32:a veckan, om du föredrar att räkna så).

Bebisen väger ungefär 1,5 kg nu, ser mer och mer ut som en nyfödd bebis och är ungefär 41 cm lång. Bebisens kropp, armar och ben fortsätter att rundas av i takt med att underhudsfett tillkommer – och ser äntligen ut att vara i proportion till huvudets storlek.

Det börjar bli lite trångt därinne och det är möjligt att bebisen inte längre rör sig lika livligt, eller på precis samma sätt. Men så länge den fortsätter vrida och sträcka på sig, så vet du att allt står väl till. Bebisen har en hel del växande kvar innan den föds – minst 900 gram.

Bebisens inre organ fortsätter att utvecklas och mogna och nu kissar den, vilket är bra träning inför livet utanför. Benmärgen har tagit över produktionen av röda blodkroppar från levern.

Du har förmodligen gått upp i vikt 1,3-1,8 kg denna månad. Det är helt normalt att gå upp kring 450 g per vecka under sista trimestern, eftersom bebisen går igenom en sista växtspurt inför födseln.

(Källa: se.babycenter.com)

 

14 februari - vecka 31


 

Över skalan


 

Jag ligger liiite över "normala" skalan ;) Och det känns i kroppen! Det är tungt att bära på dessa extra kilon. Ena stunden känner jag mig gigantisk och nästa önskar jag att magen kunde växa lite till för att det känns för trångt där inne..

 

30 veckorNu är du 30 veckor gången (eller gravid i 31:a veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu är bebisen drygt 39 cm lång. Ökningen i längd saktar snart av, men bebisen kommer att fortsätta lägga på sig vikt ända fram till födseln. Förmodligen väger den ungefär 1,3 kg nu.

Lungor och matsmältningssystem är nu nästan färdigutvecklade och bebisen fortsätter att blinka. Den kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske bebisen inte bara vänder sig mot den, utan sträcker sig eventuellt mot ljuset.

En del forskare tror att det stimulerar bebisens synutveckling om du har magen ”ute” i ljuset. Förvänta dig inte att bebisen ska ha perfekt syn när den föds, däremot – nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän kring åttaårsåldern. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar.

Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt där inne.

Vid ungefär 34 veckor (eller precis innan det är dags att föda, om detta är din andra eller tredje graviditet) kommer bebisens huvud att vändas nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Förmiddag from hell


Usch vilken förmiddag jag haft! Det började redan inatt att jag inte kunde hitta en ställning att ligga i för allt gjorde så ont i höfter och ländrygg. När jag sen skulle stiga upp så var smärtan tio gånger värre och det kändes som om jag hade små kuddar under fötterna pga att de var lite bortdomnade. Självklart kunde jag inte gå till jobbet. 

En stund där på morgonen höll jag på att få smått panik. Kunde inte sitta, kunde inte ligga, kunde inte stå, allt gjorde så fruktansvärt ont, och så hade jag sådan huvudvärk pga sömnbristen. Vilopulsen var uppe över 100 pga smärtan.

På allt detta så kom värsta illamåendet tillbaka, vi får väl hoppas att det inte blir ngt återkommande.

Till slut hittade jag lite Alvedon i medicinskåpet och efter en stund kunde jag äntligen lägga mig till rätta och sova en stund. Sååååå skönt!! Nu mår jag lite bättre efter lite sömn, och Alvedonen har fortfarande effekt. Matlusten börjar komma smått tillbaka så jag ska ta och fixa mig lite lunch.

Håll tummarna att detta inte är hur de sista tre månaderna ska spenderas!

 

Babysängkläder


Idag kom min leverans från newheaven.se, och jag är så nöjd! :) Kolla in vår nybäddade lilla bebisbädd. Det blev så bra med det vita zoomönstrade påslakansetet och pläden i bruna/beiga toner. Det rosa påslakansetet sparar jag till senare tillfälle.

 

29 veckorNu är du 29 veckor gången (eller gravid i 30:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu väger bebisen dryga kilot och är ungefär 39 cm lång från topp till tå. På huvudet växer det hår. Hos pojkar har testiklarna vandrat ner i pungen. Flickors klitoris sticker ut mer än den kommer att göra från de sista veckorna innan födseln, då den göms bakom de inre blygdläpparna.

Bebisens huvud växer och hjärnan utvecklas och växer snabbt. Nästan alla bebisar reagerar på ljud och ljus vid 30 veckor.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Skötbordet är på plats


Nymålad och med nya "gardiner" blev skötbordet Sniglar från IKEA helt ok :)

 

Trägen finner


Efter lite surfande igår hittade jag äntligen en hemsida som hade babysängkläder i min smak :) Idag gick en beställning iväg efter prinsens godkännande. Det blev de vita zoo möntrade, pläden och stjärnmönstrade, dock rosa efter som de beiga inte fanns i lager.. synd.. men rosa är oxå fint :)

 

Pappa upp i dagen :)


Jag spanade in denna jacka på H&M idag och jag börjar redan ångra att jag inte köpte den. Lillbabyn hade ju blivit pappa upp i dagen i den :) (prinsen har en massa sådanna jackor) Får kila förbi snart igen och köpa den. Håll tummarna att den inte tar slut! Den blir perfekt till hösten i en lite större storlek..

 

Kallt om magen


Jag gillar kylan som kommit till Stockholm, hellre den än det slaskiga. Men nu får kylan snart ta och ge sig, för det är inte länge kvar tills min vinterjacka inte går igen över magen. Vad gör jag annars? Byter med prinsen? ;)