Ingenting häänder


Fem dagar över tiden nu :( Visst, vi försöker ställa in oss att det kan bli 9maj men vi vill ju att hon kommer nu :)

Lite tydligare sammandragningar har jag ju fått, men långt ifrån nog regelbundna eller kraftiga, så det är väl bara att vänta och se.

Planen för nästa vecka är rutinkontroll med ultraljud på onsdag på sjukhuset och besök till barnmorskan på torsdag för planering av igångsättning. Om nu inte lillan tänker kika ut innan dess.

 

Datumet är här!


I nio långa månader har vi väntat på detta datum, och nu är 24april här, men lillan ligger kvar och myser inne i magen ;)

Vi sa redan tidigt att vi ställer in oss på 8maj (två veckor över) så blir inte sista tiden så olidlig att vänta, men det fungerade inte så bra. Den senaste 1,5 veckan har vi gått och lagt oss med tanken "inatt kanske hon kommer". Men detta med god anledning, för 1,5 veckor sen märkte jag en tydlig förändring i kroppen. Varje kväll sen dess har jag väldiga "mensvärk" liknande smärtor med strålning ut i ländrygg och ljumskar, men de släpper efter natten. Barnmorskan tyckte verkligen det är ett tecken på att kroppen förbereder sig och enligt hennes kontroll för en vecka sen så ligger bebisen med hela huvudet nere i bäckenet, alltså väääldigt långt ned.

I fredags (4dagar sedan) ändrade sig smärtorna lite igen, från att vara helt smärtfri om dagarna och ont om kvällarna så har jag molande svagt ont om dagarna och kraftigt ont om kvällarna, men fortfarande inga regelbundna sammandragningar.

Ja ni hör ju, tycker inte ni det låter som om hon skulle kommit för länge sen ;) men vi får väl se, hon kanske är punktlig och kommer idag :)

 

19 april - v.39+2
Fem dagar kvar till beräknad förlossning, och vi väntar och väntar på att lillan ska komma ut :) Pappa hade gissat på idag när farmor skulle ha fyllt år, men det ser inte ut som om hon vill dela födelsedag ;) Men vi håller tummarna på att vi får träffa henne snart..

 

39 veckorNu är du 39 veckor gången (eller gravid i 40:e veckan, om du föredrar att räkna så).

En genomsnittlig bebis är lite över 50 cm lång och väger strax under 3,5 kg när den föds, men det är också vanligt och helt normalt att bebisen väger allt mellan 2,5 och 4 kg.

Fostervattnet, som var klart från början, är nu mjölkaktigt från allt det som avsöndrats från bebisen under graviditeten, bl a hudceller som ömsats för att ge plats för den nya hud som växer underifrån.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Ödem i händer


För några veckor sen skrev jag om det stora problemet med svullna fötter. Detta symtom har lagt sig lite nu, självklart är fötterna lite vätskefyllda men inte alls lika mkt som då. Nu är det stora problemet händerna, speciellt höger. Det kanske inte syns så mkt om man inte tittar noggrant men det känns. Det är svårt att knyta händerna helt, som t.ex. när man ska öppna en oöppnad flaska. Fingertopparna är konstant bortdomnade, lite känsla av "sockerdricka" som man hade i benen när man var liten när benen somnade. Väldigt olustig känsla när man skriver på tangentbordet eller använder touchscreen som iphone. Inte länge kvar nu...

 

Mormorsfilt


Denna vackra filt dök upp i posten i fredags. Mamma min har suttit och virkat en filt till lillan att ha i vagnen :)

 

Matningstillbehör
Äta mat:

(X) Amnings- BH (H&M)
( ) Bröstpump (Vi väntar och ser om vi behöver detta eller ej)
(X) Nappflaska (Fick en liten av kusinen Li, köper fler sen när det behövs)
(X) Flaskborste (Hade vi sedan tidigare)
( ) Modersmjölksersättning (Köper vi sen om det behövs)
(X) Amnings kupor
( ) Haklappar (Köper vi sen när det är dags att börja äta smakportioner)
(X) Dregel haklappar (KappAhl)

 

Babygarderob
Lillan har redan en jättegarderob i de minsta storlekarna och även en hel del upp till storlek 62 och några få i 68. Mycket är begagnat av kusinen Li, mig och mina systrar, från min kollega, men även några presenter har hon redan fått och så är det ju några gobitar som jag och prinsen inte kunnat låta bli att köpa ;)

Kläder stlk 50/52
(X) Body
(X) Dress / Sparkdräkt
(X) Mjukisbyxor
(X) Mössa
(X) Pyamas
(X) Strumpor /Tossar
(X) Ytterplagg

Kläder stlk 56:
(X) Body
(X) Dress / Sparkdräkt
(X) Mjukisbyxor
(X) Mössa
(X) Pyamas
(X) Strumpor /Tossar
(X) Overall-tunn
( ) Overall-tjock (Behövs ej då hon föds i april/maj)

 

Redo att plaska


 

Bada:
(X) Badbalja (IKEA)
(X) Tvättlappar av frotté (IKEA)
(X) Baby olja (Ö&B)
(X) Badhandduk med huva (butik under PUB-huset)
(X) Baby shampo (Ö&B)
(X) Baby tvål (Ö&B)

 

38 veckorNu är du 38 veckor gången (eller gravid i 39:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Är det möjligt att veta om man väntar en pojke eller en flicka, om man inte sett det på ultraljud? En ledtråd är vikten - pojkar tenderar att vara något större än flickor. I vecka 39 väger bebisar mellan 3 kg och 3,2kg, men fortsätter bygga upp det lager underhudsfett som hjälper till att hålla dem varma utanför livmodern.

Bebisens inre organ finns på plats, men lungorna tar längst tid att utvecklas färdigt. Även efter födelsen kan det ta några timmar innan andningsrytmen etableras. När bebisen precis är född kommer man att undersöka den och bedöma resultatet enligt Apgar-skalan.

Undrar du vilken ögonfärg ditt barn kommer att ha? De flesta kaukasiska barn föds med mörkblå ögon och den ögonfärg de så småningom kommer att få, vare sig det är bruna, gröna, gråa eller blå ögon, inte visar sig förrän efter flera veckor eller t o m månader. Ditt barns ögonfärg vid förlossningen kommer att förändras i kontakt med ljus. De flesta barn av afrikanskt eller asiatiskt ursprung har mörkgrå eller bruna ögon vid födseln, men den exakta nyansen visar sig inte förrän efter sex månader till ett år.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Sängen står klar sedan länge


Sängen köpte vi för länge sen och den har stått klar ett bra tag. Kusinerna Li och Adrian har till och med testat den under deras besök hos oss. Nu är allt rengjort och fixat inför lillans ankomst. Funderar dock på att köpa en ny speldosa, denna rosa elefant jag hittade hos mamma och pappa sen jag och systrarna var små har en lite väl ettrig melodi som är allt annat än sövande..Sova gott:
(X) Spjälsäng (IKEA, från Blocket)
(X) Spjälskydd (IKEA)
(X) Madrass (IKEA, från Blocket)
(X) Täcke (IKEA)
(X) Kudde (IKEA)
(X) Lakan (IKEA)
(X) Plastad frotté (IKEA)
(X) Påslakan set (NewHeaven.se)
(X) Speldosa (ärvd från mig och mina systrar)
(X) Gosedjur/Snuttefilt (Hippo från Gröna Lund, Kaninsnutten från Barnbutiken)
(X) Filt (NewHeaven)

 

Vagnen står klar och väntar


Nu är vagnen rengjord och färdigställd och står och väntar på lillans ankomst :) Det enda som saknas är en mormorsfilt som mamma ska fixa.Vagn:
(X) Vagn (Queenette, från Blocket)
( ) Filt (är på gång att virkas av mamma)
( ) Åkpåse (för varm årstid så vi skippar det)
( ) Litet täcke (för varm årstid så vi skippar det)
(X) Liten kudde (gjorde en själv)
(X) Litet örngott (gjorde en själv)
(X) Plastad frotté (IKEA)
(X) Vagnleksak/Mobil (gjorde en själv)
( ) Reflex (finns på vagnen, kompletterar kanske med fler senare)
(X) Skötväska (Polarn o Pyret)
(X) Varmt underlägg (Mamma hade en hemma som vi fick) 

Ytterplagg till lillan


När mamma var här så köpte hon en present till lillan från henne och pappa. Vi hade siktat in oss på att hon behövde ytterplagg, men det var riktigt svårt att hitta ngt som inte blir för kallt eller varmt i april/maj. Till slut hittade vi dessa underbart fina plagg på KappAhl i märket Newbie. De blir nog perfekta :) TACK mamma och pappa!!

 

Sammanfattning av graviditeten


Igår var vi hos barnmorskan igen för lite rutinkontroller som järn, blodsocker, blodtryck, hjärtfrekvens osv. Allt såg finemang ut, lillan växer som hon ska.

Sedan var det dags att sammanfatta vår graviditet, lätt och svårt på samma gång. Visst jag har haft alla småkrämpor man kan ha som illamående och halsbränna, och när jag varit mitt uppe i det har det varit tufft. Men nu i efterhand måste jag säga att i överlag har jag haft en relativt lätt graviditet, jag vet att många har det mycket värre. Det som förvånat mig mest är att jag inte haft mer besvär med ryggen än jag haft med tanke på mina tidigare ryggproblem, det var bara en kort period där i november när kroppen vande sig vid ombelastningen men sen dess har jag inte alls haft några större problem, faktiskt till och med bättre än i vanliga fall.

Anledningen till att jag mår så bra nu på slutet är nog att jag beslutade att gå på havandeskapsledigt redan två månader innan förlossning. Nu har en månad av denna tid gått och jag har hunnit pyssla på med småsaker som behövdes göras vilket lättade stressen psykiskt och dessutom sova ca 10 timmar om natten med vilopauser på dagen vilket lättat fysiskt.

Nu hoppas jag att de kommande 0-5 veckorna går lika bra :)

 

37 veckorNu är du 37 veckor gången (eller gravid i 38:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu väger bebisen kring 2,8 kg och är nästan 49 cm lång. Bebisens huvud ligger nu förmodligen nere i ditt bäcken och skyddas av den omgivande benstrukturen. Detta ger benen och underkroppen mer plats att växa.

Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är upp till 3,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt – mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar med blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls. A propos hår, så har nu det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium).

(Källa: se.babycenter.com)

 

2 april - vecka 36+6


Magen ryms snart inte i bild ;)
Plus 17(!)kg och nästan 30cm extra runt "midjan". Men nu är vi snart i mål! :)