10 veckor
Nu är du tio veckor gången (eller gravid i elfte veckan, om du föredrar att räkna så).

Grattis! Nu kallas embryot foster, vilket betyder "avkomma". Fostret är nu ungefär 3 centimeter långt från hjässa till rumpa och väger mindre än 4 gram, men det har fullt upp med att sparka och svälja.

De inre organen – lever, njurar, tarmar, hjärna och lungor – är nu fullt formade och har börjat fungera, men huvudet är fortfarande lika stort som halva kroppslängden. Pannan är kupad och sitter högt på huvudet, men den kommer att inta sin normala position senare, så att profilen ser mer ut som en "riktig" människas.

Nya detaljer formas varje dag, som fingernaglar och dunigt hår. Om du kunde titta in till bebisen denna vecka, skulle du också kunna se ryggraden avteckna sig tydligt. Ryggnerver sträcker sig ut från ryggmärgen.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Törs man hoppas?


Nu är det tredje dagen jag mår rätt så bra! :D Sen om det är en kombination av att jag kommit så långt i graviditeten att det börjar släppa eller om det är jag som börjar få koll på mat och sovvanor. Det spelar inte så stor roll egentligen, huvudsaken att jag mår bättre!

SÖMN - Jag sover extremt mkt, men det behöver nog kroppen. Igår natt blev det tolv timmar (!) och det är första morgonen jag känt att jag haft energi när jag vaknat, energi till att göra annat än slappa i soffan.

MAT - Nyckeln blev att äta varannan timme och att mellanmålen består av proteinrikmat som ägg, makrill, tonfisk osv. Med den kosten så har jag lyckats hålla illamåendet i schakt.

AKTIVITET - att hålla igång, trots tröttheten, om det så är att jobba eller gå ut på en promenad. Jag tror aktiviteten distraherar mig och jag hinner inte "känna efter" hur jag mår :P

Detta är lösningen som fungerade för mig, men det är nog annorlunda för alla.

 

Tell the world!


Tiden går så sakta ibland. Vi är inne i vecka tio nu och jag bara längtar tills det är läge att berätta för alla vi känner att vi har ett litet underverk på väg! :)

Jag har svårt att hålla mig så prinsen får hålla tillbaka mig lite :P Självklart fick hela min familj veta på en gång, prinsen berättade för sin bror förra veckan. I övrigt så vet två av mina tjejkompisar om det och några på jobbet (svårt att dölja där när man mår dåligt). Vi känner väl att vi berättar sakta men säkert när rätt läge kommer, som i helgen när vi hade besök av min tjejkompis och hennes lilla familj. Det kändes som rätt läge när vi satt och fikade även om vi ännu inte är inne i "säkra" perioden..

Men vi håller nog på det några veckor till innan vi går ut med det öppet.

 

9 veckor
Nu är du nio veckor gången (eller gravid i tionde veckan, om du föredrar att räkna så).

I slutet av denna vecka är fostret ungefär 2,3 cm långt och väger knappt 2g. Ögonlocken täcker ögonen helt, men är stängda och kommer inte att öppnas förrän i vecka 26. Man kan se små örsnibbar nu.

Ditt barn har alla väsentliga kroppsdelar nu, även om de har massor av utveckling kvar. Nu börjar det se ut som en liten människa. Handlederna är mer utvecklade, vristerna har formats och man kan se tydliga fingrar och tår. Armarna har blivit längre och böjs vid armbågarna. Nu när den grundläggande fysiska formen finns, ligger fostret i startgroparna för att börja växa sig större och snabbt öka i vikt.

Man kan inte se könsdelarna med ultraljud ännu, men de har börjat utformas. Moderkakan är nu såpass utvecklad att den kan göra huvuddelen av det understödjande arbetet för hormonproduktionen. Moderkakan producerar också näring till ditt barn och för bort slaggprodukter.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Sömn vs. Illamående


Sovmorgon idag! Skönt! Dock är det ju en nackdel att jag mår mer illa när jag då stiger upp för att det är för länge sen jag åt.. kanske måste börja stiga upp tidigare även på lediga dagar bara för att få i mig ngt.

Hur går det annars då? Postafen tabletterna slutade ge effekt :( Illamåendet kom tillbaka så jag slutade med dem och det har gått riktigt bra på jobbet nu måndag och tisdag, men då krävs det att jag tuggar på ngt minst varannan timme! Igår var en toppendag! Kände knappt av illamåendet och hade mer energi än vanligt. Skönt! Men idag som sagt så är illamåendet tillbaka bara för att jag valde att sova till tio (11timmar inatt!). Behövde sömnen men som sagt så blev det för långt break mellan måltiderna.

Nu ska jag fixa lite lunch innan det är dags för tidigt kvällsjobb!

 

8 veckor
Livmodern expanderar för att ge plats åt sin lilla gäst, som nu är ungefär 1,6 centimeter lång - ett litet hallon. Det sker många förändringar denna vecka – den lilla svansen som embryot hade är borta och alla organ, muskler och nerver börjar fungera. Inne i hjärnan förgrenas nervceller och bildar primitiva nätverk. Händerna böjs nu vid handleden och simhuden mellan tårna börjar tillbakabildas. Början till ögonlock formas och tungan börjar utveckla smaklökar.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Räddaren i nöden!I onsdags gav jag upp och köpte på mig lite Postafen tabletter mot illamåendet. Och jag måste säga att de verkligen hjälper! Jag hade aldrig tagit mig igenom de här dagarna utan dem och det känns tydligast idag när jag försökte en stund utan och illamåendet däckade mig igen.

Dock sa det på apoteket att jag skulle ta dem var 12:e timme men det fungerade inte riktigt för mig. Att ta dem vid frukost vid nio så var effekten borta vid tre och jag kunde inte få i mig middag. Och sen att ta dem inför natten kändes onödigt för då störs jag inte av illamåendet. Så jag tar dem innan frukost och innan middag. Men hur det nu ska gå ihop när jag ska tillbaka till jobbet imorgon vet jag inte.. dagarna är så mkt längre då och hur jag ska lyckas fördela tabletterna då vet jag inte..

Annars mår jag bra :) Lite kramper över livmodern (växtvärk antar jag..) och extrem trötthet, men det går att leva med ;)

 

7 veckorNu är embryot ungefär 1 centimeter långt (ungefär så stor som ett litet smultron) och har tydliga fingrar och tår med lite kvarvarande simhud emellan. Embryot rör sig i plötsliga perioder av intensiv aktivitet. Levern producerar massor av röda blodkroppar tills benmärgen har utvecklats och tar över den rollen.

När bebisen är sju veckor börjar en mycket dynamisk period. Från och med nu och fram till 20 veckor kommer bebisen att växa snabbt och de kroppsdelar som formades under de första veckorna (som hjärtat och hjärnan) kommer att fortsätta utvecklas och bli mer specialiserade. Tänderna och gommen håller på att formas och öronen fortsätter att utvecklas. Fostrets hud är papperstunn och blodådrorna syns tydligt.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Ultraljud
Idag har vi sett vårt lilla underverk på bild! :) "Bara" 10mm, men där i alla fall och allt ser bra ut. Det blev ett tidigt ultraljud för att kunna konstatera vilken vecka vi är i för att kunna planera resten av vården. Och vad blev resultet? 7 veckor och 2 dagar. Vilket innebär beräknad ankomst 22 april!

 

Första sjukskrivningsdagen


Lilla pyret är inget annat än välkommet och önskat till max! Men de här veckorna hittills har verkligen varit tuffa och jag hoppas att det vänder till det bättre snart så vi kan bara längta och vara glada :) Stackars prinsen känner sig så hjälplös men gör sitt bästa och serverar mat och fika han vet att jag tycker om.

Illamåendet tog en vändning till det ännu värre idag så jag var tvungen att sjukskriva mig idag från jobbet. Hittills har det fungerat med att jobba för illamåendet har varit konstant men kontrollerbar. Idag har det dock kommit vågor oväntat och jag har inte kunnat gå långt från badrummet :( Stannar hemma imorgon oxå så får vi se sen hur det blir senare i veckan. Jag har i alla fall kunnat behålla lite mat nu på eftermiddagen så jag känner att lite energi börjar återfinna sig :)

 

Biverkningar av folsyra?


Jag har ju tagit tillskott av folsyra (enligt livsmedelsverkets rekommendationer) sedan den dagen vi slutade med p-piller för 1,5månad sedan. Nu glömde jag ta den i fredags kväll och lördagen mådde jag på topp! Eller ja, mkt bättre än tidigare i veckan i alla fall när jag mått så hemskt illa. Sen tog jag pillret på lördag kväll igen och var helt slut och kräkfärdig hela söndagen igen. Biverkning av tabletterna? Jag hittade ingen känd biverkning men när jag googlade runt så var jag inte den enda gravida som upplevde ett värre illamående i samband med tabletterna. Så nu har jag slutat :) Hoppas, hoppas det blir bättre!

 

3 september 2011


 

Viljestyrka och envishet


Puh! Jag trodde aldrig jag skulle ta mig så här långt! Efter ren viljestyrka och envishet tog jag mig igenom arbetsveckan trots en hemsk illamående. Och idag känns det liiite bättre. Jag tror förmiddagar är bättre för mig för då kommer jag upp i tid och äter mer regelbundet.. Hoppas det blir bättre nu framöver :) men vi får se, det går ju så upp och ned från dag till dag.