15 veckorNu är du 15 veckor gången (eller gravid i 16:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Fast du förmodligen har ökat i vikt med 2,5 – 4,5 kg, så väger din bebis bara cirka 70 gram. Den är nu knappt 10 centimeter lång i sitthöjd. Du märker säkert inte av det, men bebisen har förmodligen hicka ganska ofta. Den kan hicka innan den kan andas. Bebisen gör inga ljud innan födseln, eftersom luftstrupen är full av vätska istället för luft.

Nu håller benen på att växa om armarna i längd, fingernaglarna är helt formade och alla leder och lemmar är rörliga. Eventuellt går det att se vilket kön bebisen har med ultraljud nu, eftersom de yttre könsdelarna utvecklats så pass att en ultraljudstekniker kan se dem med lite tur.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Möbler till barnkammaren
Nu börjar jag bli lite sugen på att inreda barnkammaren, men jag får nog vänta ett tag till i alla fall :) När vi var med familjen på IKEA i september så spanade vi in en söt serie vi vill ha. Ska fundera på det ett tag till men det blir nog denna.

 

28 oktober
Händer inte så mkt.. Än kan jag lätt undkomma med att ätit lite för mkt godsaker ;) Vikten står rätt så still också, pendlar mellan att ha gått upp 0-2kg.

 

Sjukskriven
Idag har jag varit hos läkaren och fått en sjukskrivning för ryggen i två veckor till att börja med. Tanken var väl inte att jag skulle dit, men efter att jag och chefen var lite oense om vad min rygg pallar just nu och inte så tyckte jag det behövdes.

Ryggen har varnat ett tag och jag tyckte nu att det är dags för mig att fokusera på mig själv och ta tag i det innan det blir för sent. Jag menar, om jag har känningar redan nu, hur ska det då gå när kilona börjar öka på kroppen? Och sen när jag ska bära på en liten?

Läkaren var lite vilsen vad hon kunde göra eftersom det bara är Alvedon jag kan ta som smärtlindring (som i övrigt inte hjälper) men det var inte smärtlindring jag var ute efter, det kan jag leva med, jag behövde en sjukskrivning så jag kan fokusera på mig själv och träningen. Jag vet ju att besvären har kommit tillbaka för att jag inte kunnat träna på 3 månader, har jag inte jobbat så har jag mått illa eller bara sovit och den kombinationen har definitivt inte varit bra för ryggen. Så då plockar jag bort jobbet i två veckor och fokuserar på det viktiga.

Hoppas detta hjälper nu :)

 

Lyckligt lottad


Stunder som denna så inser man hur lyckligt lottade vi är. Det går mkt program på TV just nu om ofrivilligt barnlösa par som försökt i år på naturlig väg, IVF, provrörsbefruktning, adoptioner av olika slag men fortfarande inte fått sitt efterlängtade barn. För att inte tala om de som råkar ut för missfall på missfall. Det går inte att föreställa sig den besvikelse, frustration och stress de måste känna.

Vi har haft så tur! Som beslutade att nu känner vi att det är dags för oss att försöka och att vi lyckas på första ägglossningen efter att jag slutat med piller utan att egentligen "försöka" på ngt mer sätt än att vi uteslöt pillerna och skulle vänta och se vad som hände.

Nu får vi bara hoppas att allt går som det ska och den resterande av tiden går lika bra som de första 14 veckorna :)

 

14 veckorNu är du 14 veckor gången (eller gravid i 15:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu är bebisen ungefär 8 centimeter lång och väger cirka 40 gram. Nu växer kroppen fortare än huvudet. Denna vecka kommer den papperstunna huden att täckas med den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och vanligtvis försvinner innan bebisen föds. Ögonbryn börjar växa och huvudet kan vara täckt med dunigt hår, men det är svårt att förutse hur ditt barns hår kommer att se ut efter förlossningen.

Impulser från hjärnar gör att fostret tränar sina ansiktsuttryck. Från och med den här tiden kan fostret gripa, kisa, rynka på ögonbrynen och grimasera. Det kanske till och med kan suga på tummen. Njurarna utsöndrar urin, som fostret kissar ut i fostervattnet. Detta fortsätter under hela graviditeten.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Nu tycker jag det är dags


Vi går in i vecka 15 i helgen och det ryns inget! Eller nja... lite kanske om man kollar noggrant, men det är nog mer all mat jag stoppar i mig än ngn bebismage på G. Jag ska väl inte klaga, det är ju skönt att kunna använda de flesta kläder än men man blir ju lite paranoid. Hade vi inte sett hjärtslagen på ultraljudet så hade jag ju nästan börjat tro att man är skengravid..

 

13 veckorNu är du 13 veckor gången (eller gravid i 14:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu är fostret nästan 7 centimeter långt och väger ungefär 23 gram – som en halv banan. De fingeravtryck som ditt barn kommer att bära resten av sitt liv är redan på plats. Om du trycker försiktigt på magen så att bebisen kan känna det, kommer den förmodligen att göra samma rörelser som en bebis som söker efter bröstet.

Om din bebis är en flicka, så har hon ungefär två miljoner ägg i sina äggstockar nu. När hon är född, kommer de att ha halverats till cirka en miljon. Antalet ägg kommer sedan att fortsätta minska och när hon är 17 kommer hon att ha ungefär 200 000 ägg.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Obalans i kroppen


Det var absolut inget fel på mina blodvärden och järndepåerna låg bra sist jag tog blodprover. Nu kvarstår bara att kolla sköldkörtelproverna för säkerhetsskull eftersom de kan vara ute och cykla under en graviditet och skapa trötthet.

Tröttheten kan jag leva med men igår kom den där "sjukdomskänslan" tillbaka igen. Jag känner inte igen min kropp och igår var jag övertygad om att jag fått magsjuka. Så kändes det i alla fall med kräkningar, diarré och kallsvettningar. Men det kanske bara var graviditeten som satt kroppen i obalans... men hemma från jobbet blev jag idag i alla fall.

Det är så skönt med så förstående kollegor! Det värsta som finns är de som rycker på axlarna och säger att "äh, så där känner alla, det går över, det är bara att bita ihop". Men jag menar, vilken icke-gravid kvinna går till jobbet om man har magsjuka? Så varför ska jag jobba med samma symtom eftersom jag "bara är gravid".

Det läskigaste igår var när jag var på väg till jobbet och kände på tåget hur kallsvettig jag blev och illamående. När jag sen klev av tåget började det svartna för ögonen. Jag höll på att svimma så jag satte mig ned en stund på perrongen. Vad gör man om man skulle svimma bland alla okända människor? Samma känsla dök upp två gånger till under promenaden till jobbet och jag fick sätta mig ned. Jag tog mig igenom arbetspasset i alla fall men jag mådde absolut inte bra.

Nu känns det dock bättre men jag chillar i soffan för säkerhetsskull :)

 

12 veckorNu är du 12 veckor gången (eller gravid i 13:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Bebises sitthöjd är nästan 5,5 cm och den väger knappt 14 g. Veckans mest spännande nyhet är att reflexerna blir mer utvecklade. Om du klämmer på magen kommer bebisen att röra på sig, fast du känner det nog inte ännu. Nervceller har delats snabbt och neurologiska kopplingar (synapser) formas i hjärnan. Bebisen kan knyta händerna, rulla in tårna och knipa ihop ögonen.

Ansiktet börjar se alltmer mänskligt ut. Ögonen sitter närmare varandra, efter att ha suttit på vardera sidan av huvudet. Öronen sitter ungefär där de ska. Kroppens organ utför allt mer komplexa funktioner. Levern producerar galla och njurarna utsöndrar urin till urinblåsan.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Järnbrist


Nu i efterhand så är det ju självklart men det tog ett tag för mig att fatta det. Men idag har jag kliniskt satt diagnosen anemi på mig själv, så jag ringde barnmorskan för lite blodprover imorgon.

Trötthet - Det har jag upplevt hela tiden, men vilken gravid tjej gör inte det?

Yrsel - Men det har jag skyllt på mitt låga blodtryck.

Frusen - Den senste tiden har jag varit riktigt frusen, men det tänkte jag var pga vädret..

Sprickor i mungiporna -  Det var när munsprickorna dök upp i helgen jag började tänka järnbrist på allvar.

Andfåddhet - När jag tänker på det nu så har jag blivit mkt lättare andfådd, och det är kanske inte så konstigt om kroppen försöker syresätta blodet.

Citrus sug - Först var det apelsinjuice jag halsade i mig, och nu senaste dagarna har jag varit så sugen på apelsiner. Inget som står som symtom på järnbrist, men jag vet att c-vitamin förbättrar kroppens upptag av järn så det kanske är ett sätt av kroppen att signalera bristen.

Det var mina kliniska symtom, då får vi väl se vad blodprovet säger imorgon. Jag tror de kunde ta det kappilärt vilket innebär att jag får svar på en gång :)

 

Bästa kollegor


Mornar som denna är tyngst. Jobbade igår kväll och landade hemma vid tio, sen upp kl 6 till jobb. Bristen på sömn gör mig så illamående :( Då är det ju bäst att ha kollegor som mina som låter mig kompa en timme på morgonen :) fortfarande för lite sömn, men 8timmar är bättre än 7.

Annars går det bra nu. Illamåendet under dagarna har lättat (så länge jag äter och sover rätt).

 

11 veckor
Nu är du 11 veckor gången (eller gravid i 12:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu är bebisens sitthöjd ungefär 4 cm. Alla kroppsdelar finns med, från tandanlag till tånaglar och fingrar och tår har nu separerats helt. Bebisen rör sig massor och sparkar och sträcker på sig. Det ser nästan ut som vattenbalett och ju mer fostret utvecklas, desto mer rör det sig.

Merparten av den kritiska utvecklingen kommer att klinga av under de kommande veckorna. Bebisens huvuduppgift de kommande sex månadernas är att bli större och starkare, så att den kan klara sig utanför livmodern.

(Källa: se.babycenter.com)

 

1 oktober


Det var ett tag sen jag fotade magen nu, men här är en ny bild :) svårt att få lika vinkel varje gång. Men än syns det inget markant, jag har bara gått upp två kilo lite jämnt runt hela magen efter allt jag måste äta för att inte må illa.