Hosta!


Jag tror jag kvävs snart av denna hosta! En vecka har det hållit på och det verkar inte släppa :( Frågade barnmorskan om tips på läkemedel som är ok att ta men hon sa bara att jag måste gå till läkare och få det utskrivet. Ett försök att ta hjälp av pharmapeuten på Apoteket resulterade i en "hostmedicin" som jag sen läste mig till inte hade ngn annan verksam substans än honung och citron. Behöver jag säga att det inte fungerade alls. Jaja, vi får väl se vart det här leder, blir kanske ett besök till doktorn till slut i alla fall..

 

Ultraljud! :)


Säg hej till vår lilla prinsessa som beräknas komma 24 april :D

 

18 veckorNu är du 18 veckor gången (eller gravid i 19:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu är bebisen ungefär 12 centimeter lång i sitthöjd och väger knappt 200 gram. Bröstkorgen rör sig ut och in vid andning (även om det är fostervatten som bebisen 'andas'). Blodkärl syns fortfarande genom den tunna huden och öronen har flyttats dit de ska sitta, men de är ännu lite utstående.

Om du väntar en flicka, så kan det vara intressant att veta att hennes slida, livmoder och äggledare nu finns på plats. Om du väntar en pojke, så är de yttre könsorganen tydliga. Men det går inte nödvändigtvis att se bebisens kön - en del verkar vilja behålla det för sig själva genom att inta positioner som gör att det inte syns.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Pastell
Om jag får bestämma så vill jag att barnkammaren kommer att gå i pastelliga färger som dessa. Det skulle passa bäst till lägenheten ;) Men det kasnke blir svårt att skapa när de flesta leksaker idag går i skrikiga färger som gul/orange/röd.

Jaja, önska kan man ju :D

 

15 november
Nu börjar det synas :) Eller så är det efter helgen med mammas mat ;) Men det är definitivt en gravidmage på kvällarna, på morgonen efter fast i 10-12 timmar så är den mindre. Svårt att få en rättvis bild ur samma vinkel, men här är ett försök i alla fall.

 

17 veckorNu är du 17 veckor gången (eller gravid i 18:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu är bebisen ungefär 11 centimeter lång i sitthöjd och väger cirka 140 gram. Skelettet består mest av ännu mjukt och böjligt brosk, men det kommer att hårdna gradvis. En skyddande substans som kallas myelin börjar nu omsluta ryggmärgen. Svettkörtlar utvecklas över hela kroppen.I takt med att bebisen blir större och starkare, så blir navelsträngen - livlinan till moderkakan - också kraftigare.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Rensning nr.1
Jag skulle börja packa idag inför resan till helgen men insåg att det är dags att rensa lite.. Man tycker ju att man inte växer ngt på magen men sen provar man sina "vanliga" kläder och inser att nästan 10cm gör mkt.

Lite deprimerande är det ju när klädesplagg efter klädesplagg blir för litet, men sen minns man varför och då är allt värt det :) Tänk sen vilken lyx det kommer att kännas när allt får plockas fram på nytt!

 

16 veckorNu är du 16 veckor gången (eller gravid i 17:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu är bebisen ungefär lika stor som en avokado, kring 10 cm lång i sitthöjd och väger cirka 100 gram. Under de kommande veckorna kommer en växtspurt äga rum, då bebisen dubblar sin vikt och blir längre.

Bebisar är lekfulla både i och utanför magen. Din bebis har kanske upptäckt sin allra första leksak – navelsträngen – som kan vara rolig att dra i och klämma på. Även om bebisen ibland kan klämma tillräckligt hårt för att minska syretillförseln, behöver du inte vara orolig för att den ska hålla tag så länge att det orsakar skada.

Bebisen håller huvudet mer upprätt nu och ögonen sitter närmare varandra. Cirkulationssystemet och urinvägarna fungerar som de ska och bebisen drar in fostervatten i lungorna och andas ut det igen. Fostervattnet och fosterhinnorna fungerar också som en vätskefylld 'kudde' som skyddar bebisen inne i livmodern.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Framsteg


 

Det känns som om inget händer.. men enligt vikt och midjemått så går det ju framåt sakta men säkert :)

 

Tränare Tom


Ikväll hade jag mitt första möte med min nya tränare Tom. Riktigt tur hade jag! Han var inte bara personlig tränare utan oxå yoga instruktör och massör vilket innebar att han var väl inlagd på mina ryggskador och kunde lätt lägga upp ett väl anpassat schema.

Men inte bara så tur hade jag, dessutom har han tidigare varit ansvarig för all graviditetsträning på SATS, kostrådgivare och själv fembarnspappa så även där var han väl insatt och kom med massor med bra tips! Inte bara träningsövningar som passar min rygg och den växande magen inkl lederna som mjukas upp, utan även kosttips och allmäna fakta om fördelar med träning under graviditeten.

Det jag minns så här på rak hand efter diskussionen var några viktiga punkter:

- Enligt studier så tar barnet även upp endorfinerna av mamman när hon tränar vilket leder till att barnet blir van vid dessa och blir ett mer fysiskt aktivt barn.

- Omega 3, 6 och 9 är av stor vikt under graviditeten. Studier visar även här att foster som fått underskott av dessa under graviditeten visar tecken på koncentrationssvårigheter senare i livet.

- Alla känner inte hunger när det är dags att äta utan blir mer trötta och huvudvärk (jag i ett nötskal) så då är det viktigt att äta mellanmål regelbundet trots att man inte är hungrig.

- Viktigast med kosten för gravida är; omega (se ovan), protein, och tillräckligt med kolhydrater för energi.

Självklart är inte detta generellt för alla, men dessa råd tar jag med från honom och skall implentera i mitt levnadssätt framöver.

 

Föräldrapenningsdjungeln


Igår satt jag i två timmar med vår budget för 2012! Jag tyckte det var dags att spana lite framåt och se hur stor skillnad det blir när jag går på mammaledighet. Men inte blev jag något klokare på det inte!

Jag förstår antal dagar och fördelningen osv men ersättningen?? Om jag följer försäkringskassans formel nedan:

Ta din sjukpenninggrundande inkomst.
Multiplicera den med 0,97.
Multiplicera igen med 0,8.
Dela summan med 365.
Resultatet är din ersättning per dag.

Så får jag en viss summa per dag. Men om jag fyller i deras Formulär på deras hemsida så får jag 200kr mindre per dag. Hur är det möjligt? Jaja, jag får ta tag i det där bättre när det närmar sig.. Budgeten kom jag inte så långt med i alla fall. Hur mycket ska man ta ut? Vad klarar man sig på? Hur långt fram måste man planera, eller kan man ta det månad för månad?

Kikade idag oxå på några Korta introduktionsfilmer på försäkringskassans hemsida men de sa mig inget nytt.