När berättar man för chefen?


Jag hade ett långt samtal med chefen idag angående arbetet och vi gled lite in på planeringar för framtiden (Inget specifikt för mig, utan för hela arbetsplatsen). Det här hade kanske varit ett perfekt tillfälle att ta upp graviditeten, men det kändes för tidigt än. Jag ska nog försöka hålla mig till 3månader så länge det inte börjar synas eller om jag måste sjukskriva mig pga illamående för ofta eller så.. Det är klart man vill vara jyst och säga i god tid så de hittar en ersättare, men än får det vänta, så länge inte planeringen går in för mkt på mig och jag får "dölja sanningen", då är det bättre att vara ärlig och säga att jag troligtvis inte kommer vara här på jobbet just då. ;)

 

Inskrivning


Igår fick vi då träffa vår barnmorska som skall följa oss hela vägen. Vi valde Mama Mia! på söder för tillgänglighetens skull (nära till jobbet, fanns inget nära till hemmet). Och efter första besöket är vi jättenöjda! :) Både mottagningen men framförallt vå barnmorska verkar super.

Inskrivningssamtalet var väl inget utöver det vanliga, vi gick igenom hlsohistoria och livsstil och planerade inför de kommande månaderna. I vanliga fall går man inte tillbaka för ett besök förän det är dags för ultraljud kring v20 och sen blir det tätare besök. Men vi skall tillbaka redan nästa onsdag för ett ultraljud för att kunna konstatera i vilken vecka vår bebis är och därefter kunna planera resterande besök. :)

I övrigt då? Illamåendet håller i sig, och av den värre sorten. Jag ligger mest i soffan och försöker få i mig små små mängder mat. Kan man inte få sova sig igenom de tre första månaderna? Vi får hålla tummarna att dettta inte håller i sig allt för länge :( Jag tycker så synd om prinsen som får passa upp på mig hela tiden, men han är verkligen guld värd!

 

Träna som gravid?


Det är klart att än så länge gör det ju inte så stor skillnad och ja gkan nog träna som vanligt. Men det är klart att man tänker efter lite extra. Idag var vi och gymade för första gången på månader :) Det är nog bra att träna upp ryggen igen om man ska bära på en mage först och sen en liten knodd. Det gick jättebra, bara situps som kändes konstigt och aktiverade illamåendet lite så den skippade jag ;)

Annars har det varit en toppendag! Inget illamående alls, knappt klump i halsen på hela dagen. Börjar dyka upp nu men det är nog pga träning och ingen mat på 4 timmar, dags att äta med andra ord!

 

Lycka och illamående


Vilken lycka det ör att få ha prinsen hemma och dela allt detta med :) Vi har nog båda lite svårt att greppa att det är en liten på väg.. men titt som tätt så sitter vi och diskuterar namnförslag eller uppfostringsfrågor. Och vi är riktigt överrens om att man kan inte planera och diskutera allt, men viss större frågor måste tas upp innan man står där mitt i allt.

Illamåendet hänger i sig, en bra dag så är det bara en liten lätt klump i halsen om jag råkat vänta lite för länge mellan måltiderna. Imorse var en sämre dag och första gången jag känt en sådan skarp illamående att jag nästan fick kräkas. Intressant va? Men det var väl en graviditetsdagbok det här eller, med det positiva och negativa. Men hur jobbigt det än kan vara vissa stunder så är det ju helt klart värt det när man vet vad orskaen är ;) Och så går det ju över fort.

Igår var vi med om ngt lite skrämmande... Vi var på bio och jag hade ganska ont i magen efter att ha smällt i mig en stor middag alldeles för fort eftersom jag var vrålhungrig/nästan illamående (hade väntat alldeles för länge med middagen). Vi hade just köpt biljetter och stod bara och pratade när jag helt plötsligt blir alldeles kallsvettig, får tunnelseende och det tjuter i öronen. Det släppte fort när jag fick sätta mig ned en stund. Nu så här i efterhand så tror jag det var ngt blodtrycksfall och jag var på väg att svimma. Usch! Så obehagligt det var! Orsaken vet jag inte, men jag hoppas det inte händer igen.

 

Brist på energi


Tröööööött!!! Dagar som denna när jag jobbar förmiddag har alltid tagit på mina krafter med lite sömn och allt, men nu är det tio gånger värre. Jag sov ändå nästan åtta timmar inatt och redan vid lunch längtade jag efter en tupplur. Nu i soffan efter en middag ligger jag och velar, sova en stund eller gå och lägga mig tidigt?

Tanken var ju att försöka komma igång med träningen inför Tjejmilen idag efter förkylningen, men jag tror inte jag har energin för det än pga tröttheten och näringsinttaget. Vi får se hur det går med milen, om det blir av eller inte..

 

Ny storlek?


Idag i provhytten slog det mig när jag provade en kofta. "Jag kanske borde ta en större storlek om jag ska komma i den här om några månader". Ibland glömmer jag bort för korta stunder, speciellt dagar som denna när jag mått riktigt bra. Men sen kommer tanken och jag blir lika glad varje gång :)

Som sagt så har jag mått mkt bättre idag. Börjar få kläm på det där med att äta ngt varannan timme. Dock blir det inte så stora portioner för då smyger illamåendet fram, men jag får nog i mig tillräckligt med tanke  på att jag äter hur många gånger som helst!

 

6 veckor
Denna vecka är embryot ungefär lika stor som en torkad ärta. Om du kunde se hur det ser ut därinne, skulle du se att fostret har väldigt stort huvud i förhållande till kroppen. Ansiktsdragen börjar formas och det finns mörka fläckar där ögonen kommer att utvecklas, öppningar för näsborrar och små gropar där öronen kommer att sitta.

De knoppar som så småningom blir armar och ben är tydligare nu. Embryots händer och fötter ser ut som små paddlar. Muskelfibrer utvecklas och tallkottkörteln håller på att formas. Ännu hörs det inte, men hjärtat (som redan har två kamrar) slår med ungefär 150 slag per minut – dubbelt så snabbt som ditt hjärta.

I mitten av denna vecka börjar fostret röra på sig. Tyvärr får du vänta tills någon gån i andra trimestern innan du kommer att kunna känna din bebis rörelser.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Raaap


Luchen gick bra idag, bestående av vaniljyoghurt, blåbär, hallon, nektariner och linfrön med en äggmacka till. Idag är illamåendet mkt bättre, och jag tror det har att göra med att jag försöker att inte vänta för länge mellan måltiderna. Det är ovant för mig som i vanliga fall inte brukar äta så mycket, eller jo jag har väl alltid ätit bra men det där med mellanmål har jag varit dålig med de senaste åren.

I övrigt med kosten så försöker jag få i mig så näringsrikt som möjligt och undvika sådant man inte ska äta men det där är ju en hel vetenskap i sig. Man kan inte lyssna på allt och alla då blir man ju knäpp till slut. :P Vad jag har fattat så är det löskokta ägg och ej färdigtillagad kyckling, vissa fiskar (inte klok på vilka än) och vissa dessert och mögelostar jag skall undvika. Vi får väl se sen vad barnmorskan säger om annat.

Ett annat graviditetssymtom som dykt upp de senaste dagarna är luftrapar. Går runt och smårapar titt som tätt :P

 

MVC tid bokad!


Problemet eller lyxen här i Stockholm är ju att man fritt kan välja MVC från alla landstingsägda och privata som finns. Min första tanke var att jag bara ville ha ngn som var nära hemmet, men tyvärr så hade Skarpnäck bara en BVC och närmsta var på Gullmarsplan eller Farsta. Så då vände jag och valde ngn nära jobbet på Söder, Mama Mia! ett privatägt företag som har fått bra recentioner på nätet.

Det var svårt att hitta en tid som fungerar för både mig och prinsen :( Jag hittade en tid nästa tisdag när jag är ledig och hoppas på att prinsen kan kompa ut tidigare.

Var föresten tvungen att dubbelkolla med ett test till i morse, fortfarande positivt ;)

 

5 veckor
Det syns förmodligen inte alls på utsidan att du är gravid ännu, men embryots lilla hjärta har redan börjat slå och pumpa blod. Hjärtat håller på att delas in i kammare och kommer snart att få en mer regelbunden rytm. Embryot är nu ungefär en kvarts centimeter långt och liknar ett grodyngel. Denna vecka genomgår det en växtspurt.

Viktiga organ som lever och njurar börjar nu formas. Tarmarna håller på att formas och blindtarmen finns redan på plats. Det neuralrör som förbinder hjärnan och ryggmärgen kommer att slutas till denna vecka.

Det sker förändringar även på utsidan. Embryot börjar få små knoppar som kommer att utvecklas till armar och ben. Och under den öppning som så småningom kommer att bli bebisens mun finns det små veck där halsen och underkäken kommer att formas.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Fördubblade symtom


kl.13:00
Är det psykiskt eller fördubblades symtomen i och med en positiv sticka? ;) Sedan jag testade positivt igår, framförallt idag, så känner jag mig verkligen "sjuk". Svettas så fort jag rör mig, och trött. Jag kan inte säga att jag är konstant illamående, snarare inte sugen på mat. Men rör jag mig för mycket så kommer illamåendet, speciellt nu när jag inte ätit på typ två timmar. Jag kanske borde gå ut och göra ngt för att få tankarna på annat. 

Det är så trist att inte ha prinsen här... 4 dagar kvar tills han kommer hem nu :)

 

4 veckor
Den lilla cellmassa som växer inne i din livmoder kallas nu för ett embryo och är ungefär lika stort som ett vallmofrö. Embryot är indelat i tre lager som kommer att utvecklas till olika organ och vävnader. På vardera sidan av huvudet finns två veck som kommer att utvecklas till öron.

Det nervrör som kommer att bli hjärna, ryggmärg och ryggrad utvecklas i det yttre skiktet. Hjärtat och cirkulationssystemet kommer att utvecklas i mittskiktet. Lungorna, tarmarna och början till urinvägarna kommer att utvecklas i innerskiktet.

Gulesäcken producerar röda blodkroppar och ger näring till embryot. Men början till moderkaka och navelsträng finns redan på plats och gör sig redo att ta över denna funktion.

Moderkaksceller borrar ner sig i livmoderslemhinnan och skapar mikroskopiska utskott, korionvilli. När moderkakan väl fungerar i slutet av denna vecka, kommer den att kunna göra näring till bebisen och föra bort slaggprodukter. Navelsträngen levererar näring och syre till bebisen.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Förlossningsdatum?


Ok, förlossningsdatum räknar man alltså 40 veckor från senaste mensens första dag. Men om man inte haft mens på flera månader då? P.g.a mina p-piller har jag ju varit utan mens väldigt länge.

Men graviditetstesten visar ju inget förän efter 4 veckor efter befruktning och jag slutade med piller för 5 veckor sedan, så det innebär väl att jag är i vecka 4-5 typ? Det innebär alltså att det blir ett aprilbarn :)

Jaja, vi får väl veta mer när vi varit hos barnmorskan..

 

Utgångsläge


 

Positivt!
Positivit! Chock och glädje på samma gång. Jag tog ett test igår morse för att det vankades tjejkväll senare med vin och jag ville med gott samvete veta om det var ok med alkohol eller ej. Men vinglasen fick jag skippa ;)

Visst vissa misstankar och känningar i kroppen fanns innan testet, men jag uteslöt det till att kroppen ställde om sig efter att jag slutat med piller för fem veckor sedan. Fem veckor, och redan positivt! Här går det undan ;)

Tänkte vänta med att berätta för prinsen och ha en överraskning till honom när han kommer hem från Irak, men jag kunde ju inte hålla mig ;) Ringde honom på en gång! Och sedan hela min familj :) Jag är såååå glaaad!!! :D