FörlossningsberättelseJag har varit lite seg med min förlossningsberättelse, så nu tänkte jag avsluta denna blogg med historian om dagen vår prinsessa kom till världen :)

5maj (v.41+3)
På kvällen
den 5maj så hade jag mer ländryggsmärtor än vanligt och kvällen spenderades i soffan med min lilla massageapparat som prinsen masserade min ländrygg med under tiden vi såg film. Men jag tog inte detta så allvarligt eftersom jag hade haft dessa ländryggsmrtor de senaste veckorna.

6maj (v.41+4)
Natten
gick jättebra och jag tänkte inte alls på några smärtor. Under kommande dagen kände jag mig lite smått sliten och det värkte som smått i ländrygg och mensvärk liknande smärtor, men även vid det här laget trodde jag inte det var på gång eftersom jag känt på detta vis flera veckor.. Jag var som inställd på att imorgon skulle jag ringa barnmorskan så hon kunde boka tid för igångsättning om några dagar.
Prinsen kom hem vid halv fem och vi satt i soffan och pratade om när vi skulle ta tag i att göra middag. Jag ändrade lite sittläge och kände hur det "knäppte" till i höftpartiet. Det var en underlig känsla så jag ställde mig upp på en gång och började säga till prinsen "Jag tror att.." och då började det rinna ut vatten. Vattnet hade gått. Det forsade inte men det var så pass mycket att det inte kunde misstolkas för flytningar eller annat som många blir tveksamma över. 
Vi ringde till förlossningen (som man ska när vattnet har gått) och de bad oss komma för kontroll (vilket man alltid gör när vattnet gått). Vi fixade i ordning lite snabb middag till oss eftersom vi inte visste om vi skulle bli inskrivna eller inte. Och vid sju tog vi med pick och pack och körde mot förlossningen. Vid det här laget hade jag börjat känna lite oregelbundna sammandragningar som gjorde lite ont men var hanterbara. Sammandragningarna kom ca var 5:e minut, men dröjde ibland ngn minut längre mellan.
Vi kom in för kontroll och de kollade babyns hjärtljud och mina sammandragningar. Även ett ultraljud blev det för att kolla att hon låg åt rätt håll. Men de tyckte att allt såg bra ut och sammandragnignarna var inte nog täta och jag hade inte nog "ont" så vi blev hemskickade vid åtta tiden.
Redan på hemvägen så kände jag hur sammandragningarna blev kraftigare och tätare och prinsen tyckte vi skulle vända tillbaka redan då men jag sa att vi skulle följa deras råd och åka hem en stund. Väl hemma (ca 30min bilväg) så var smärtorna riktigt kraftiga och vi försökte se film men jag visste inte riktigt vart jag skulle ta vägen när sammandragnignarna kom, ingen ställning var vidare avkopplande. Så vid tio gav jag med mig och ringde åter till förlossningen men de tyckte vi skulle stanna hemma ett tag till, försöka ändra läge och kanske ta en dusch. Prinsen tyckte jag lät för lugn på telefonen.. och inte uttryckte hur ont jag hade. Jag följde i alla fall deras råd. Men en timme senare, vid elva, ringde jag upp igen efter att ha börja kräkas av smärtor och hade svårt att andas normalt. "Oj, du låter verkligen smärtpåverkad" var sköterskans kommentar i luren "Det är nog bäst ni kommer in nu" JA TACK!
Väl åter på förlossningen så skulle de börja koppla upp mig på CTG igen och kartlägga sammandragningarna men prinsen frågade om jag inte kunde få smärtlindring först, men så fort förklarade personalen att det inte går de måste undersöka först (?) I alla fall så beslutade barnmorskan síg för att kontrollera hur öppen jag var innan de kopplade på CTG och jag var redan 7cm(!) öppen, och därefter gick det då fort att skriva in mig ;) Tror väl jag det att jag hade ont, man brukar ju bli inskriven när man är 4cm öppen.
strax före midnatt skrevs vi in på förlossningen.

7 maj (v.41+5)
Vi hade beslutat att jag skulle börja med lustgas och sedan ta epidural om det behövdes men eftersom jag var så öppen redan så frågade barnmorskan på en gång om jag ville ha epidural och jag tackade självklart ja ;) Men jag fick lustgas att börja med tills de skrivit in mig ordentligt och kontaktat narkosläkaren. Lustgasen hjälpte dock lite och tog bort värsta udden så det var ok. Gasen tog inte bort smärtan men gjorde mig lite lullig och sömnig så då var inte värkarna lika jobbiga. 
Ganska snart kom dock narkosläkaren och jag fick min epidural, underbart! Jag rekomenderar skarpt denna! ;) Jag vet att den kan avstanna förlossningsarbetet lite men jag upplevde det inte som ngt problem. När epiduralen börjat verka så var smärtan helt borta och lämnade bara kvar ett tryck "där nere" vid varje värk. Detta tryck var så mild till en början så jag fick några timmar att ligga och småslumra lite. Skönt!
Jag vet inte vad klockan var men efter några timmar ökade trycket och jag var till slut fullt öppen, men det var inte dags att krysta än för hon låg inte helt nere på "rätt plats". Den här tiden (och sista timmen hemma) tyckte jag var jobbigast (förutom själva krystarbetet då) eftersom trycket var enorm och hela min kropp sa "tryck" men jag skulle bara låta bli att krysta och bara andas igenom värkarna, jobbig känsla men inte ont. Jag fick prova krysta lite ngn gång, men de rådde mig att ligga och vänta en stund.
Sen vid (vad jag skulle gissa) ca fem, kom barnmorskan in för kontroll. Strax innan det hade jag sagt till prinsen att nu kändes trycket annorlunda, liksom längre "fram" och inte den där "bajsnödiga" känslan. Jag hann bara börja krysta innan barnmorskan stoppade mig för hon behövde ta på sig handskar och tillkalla undersköterskan för lillan var på väg ut ;)
Därefter började det tuffa krystarbetet, och här ska jag inte sticka under stolen med att det gjorde ONT! Men jag upplevde att det gick så fort och bara några krystar senare var hon ute kl.05.26 :)

Sammanfattningsvis så tyckte jag vår förlossning gick mycket bra, faktiskt mycket lättare och mindre ont än jag trodde det skulle göra. Jobbigast var som sagt sista tiden hemma när envisa jag inte ville vara en "nojig" föderska och ringa fölossningen stup i kvarten och när jag var fullt öppen men inte fick krysta. Sen självklart krystarbetet men det gick undan så fort som tur var. Nu fem veckor senare har jag glömt bort den smärtan för länge sen och bara njuter av vårt lilla underverk :)

 

Äntligen här!!


I morse vid halv sex anlände hon till världen! 53cm lång, 4200g, blå ögon och mörkt hår :) Mer detaljer om förlossningen som gick mkt bra kommer en annan gång :)

 

En vecka över tiden


Godmorgon! Tänkte köra en liten uppdatering här, tyvärr så sker en liten bloggtorka här i väntans dagar.

Så igår gick vi en vecka över tiden och åkte till Huddinge sjukhus för en rutinkontroll med ultraljud. Allt såg bra ut och "lilla" tjejen tycks ha det bra där inne. Efter alla mätningar så uppskattades hon till 3,9kg (!)

Denna väntan är så tråkig! Inte för att jag inte kan göra saker under tiden, jag är rätt så rörlig i alla fall, förutom de kvällar när sammandragningarna gör riktigt ont. Men det är så trist, vi vill ju träffa henne nu :) och man blir ju galen och överanalyserar allt, tror att minsta lilla annorlunda känsla i kroppen är ett tecken på att snart kanske förlossningen sätter igång.. Men inte..

Idag väntar ett besök till barnmorskan för att diskutera och information om igångsättning.

 

Ingenting häänder


Fem dagar över tiden nu :( Visst, vi försöker ställa in oss att det kan bli 9maj men vi vill ju att hon kommer nu :)

Lite tydligare sammandragningar har jag ju fått, men långt ifrån nog regelbundna eller kraftiga, så det är väl bara att vänta och se.

Planen för nästa vecka är rutinkontroll med ultraljud på onsdag på sjukhuset och besök till barnmorskan på torsdag för planering av igångsättning. Om nu inte lillan tänker kika ut innan dess.

 

Datumet är här!


I nio långa månader har vi väntat på detta datum, och nu är 24april här, men lillan ligger kvar och myser inne i magen ;)

Vi sa redan tidigt att vi ställer in oss på 8maj (två veckor över) så blir inte sista tiden så olidlig att vänta, men det fungerade inte så bra. Den senaste 1,5 veckan har vi gått och lagt oss med tanken "inatt kanske hon kommer". Men detta med god anledning, för 1,5 veckor sen märkte jag en tydlig förändring i kroppen. Varje kväll sen dess har jag väldiga "mensvärk" liknande smärtor med strålning ut i ländrygg och ljumskar, men de släpper efter natten. Barnmorskan tyckte verkligen det är ett tecken på att kroppen förbereder sig och enligt hennes kontroll för en vecka sen så ligger bebisen med hela huvudet nere i bäckenet, alltså väääldigt långt ned.

I fredags (4dagar sedan) ändrade sig smärtorna lite igen, från att vara helt smärtfri om dagarna och ont om kvällarna så har jag molande svagt ont om dagarna och kraftigt ont om kvällarna, men fortfarande inga regelbundna sammandragningar.

Ja ni hör ju, tycker inte ni det låter som om hon skulle kommit för länge sen ;) men vi får väl se, hon kanske är punktlig och kommer idag :)

 

19 april - v.39+2
Fem dagar kvar till beräknad förlossning, och vi väntar och väntar på att lillan ska komma ut :) Pappa hade gissat på idag när farmor skulle ha fyllt år, men det ser inte ut som om hon vill dela födelsedag ;) Men vi håller tummarna på att vi får träffa henne snart..

 

39 veckorNu är du 39 veckor gången (eller gravid i 40:e veckan, om du föredrar att räkna så).

En genomsnittlig bebis är lite över 50 cm lång och väger strax under 3,5 kg när den föds, men det är också vanligt och helt normalt att bebisen väger allt mellan 2,5 och 4 kg.

Fostervattnet, som var klart från början, är nu mjölkaktigt från allt det som avsöndrats från bebisen under graviditeten, bl a hudceller som ömsats för att ge plats för den nya hud som växer underifrån.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Ödem i händer


För några veckor sen skrev jag om det stora problemet med svullna fötter. Detta symtom har lagt sig lite nu, självklart är fötterna lite vätskefyllda men inte alls lika mkt som då. Nu är det stora problemet händerna, speciellt höger. Det kanske inte syns så mkt om man inte tittar noggrant men det känns. Det är svårt att knyta händerna helt, som t.ex. när man ska öppna en oöppnad flaska. Fingertopparna är konstant bortdomnade, lite känsla av "sockerdricka" som man hade i benen när man var liten när benen somnade. Väldigt olustig känsla när man skriver på tangentbordet eller använder touchscreen som iphone. Inte länge kvar nu...

 

Mormorsfilt


Denna vackra filt dök upp i posten i fredags. Mamma min har suttit och virkat en filt till lillan att ha i vagnen :)

 

Matningstillbehör
Äta mat:

(X) Amnings- BH (H&M)
( ) Bröstpump (Vi väntar och ser om vi behöver detta eller ej)
(X) Nappflaska (Fick en liten av kusinen Li, köper fler sen när det behövs)
(X) Flaskborste (Hade vi sedan tidigare)
( ) Modersmjölksersättning (Köper vi sen om det behövs)
(X) Amnings kupor
( ) Haklappar (Köper vi sen när det är dags att börja äta smakportioner)
(X) Dregel haklappar (KappAhl)

 

Babygarderob
Lillan har redan en jättegarderob i de minsta storlekarna och även en hel del upp till storlek 62 och några få i 68. Mycket är begagnat av kusinen Li, mig och mina systrar, från min kollega, men även några presenter har hon redan fått och så är det ju några gobitar som jag och prinsen inte kunnat låta bli att köpa ;)

Kläder stlk 50/52
(X) Body
(X) Dress / Sparkdräkt
(X) Mjukisbyxor
(X) Mössa
(X) Pyamas
(X) Strumpor /Tossar
(X) Ytterplagg

Kläder stlk 56:
(X) Body
(X) Dress / Sparkdräkt
(X) Mjukisbyxor
(X) Mössa
(X) Pyamas
(X) Strumpor /Tossar
(X) Overall-tunn
( ) Overall-tjock (Behövs ej då hon föds i april/maj)

 

Redo att plaska


 

Bada:
(X) Badbalja (IKEA)
(X) Tvättlappar av frotté (IKEA)
(X) Baby olja (Ö&B)
(X) Badhandduk med huva (butik under PUB-huset)
(X) Baby shampo (Ö&B)
(X) Baby tvål (Ö&B)

 

38 veckorNu är du 38 veckor gången (eller gravid i 39:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Är det möjligt att veta om man väntar en pojke eller en flicka, om man inte sett det på ultraljud? En ledtråd är vikten - pojkar tenderar att vara något större än flickor. I vecka 39 väger bebisar mellan 3 kg och 3,2kg, men fortsätter bygga upp det lager underhudsfett som hjälper till att hålla dem varma utanför livmodern.

Bebisens inre organ finns på plats, men lungorna tar längst tid att utvecklas färdigt. Även efter födelsen kan det ta några timmar innan andningsrytmen etableras. När bebisen precis är född kommer man att undersöka den och bedöma resultatet enligt Apgar-skalan.

Undrar du vilken ögonfärg ditt barn kommer att ha? De flesta kaukasiska barn föds med mörkblå ögon och den ögonfärg de så småningom kommer att få, vare sig det är bruna, gröna, gråa eller blå ögon, inte visar sig förrän efter flera veckor eller t o m månader. Ditt barns ögonfärg vid förlossningen kommer att förändras i kontakt med ljus. De flesta barn av afrikanskt eller asiatiskt ursprung har mörkgrå eller bruna ögon vid födseln, men den exakta nyansen visar sig inte förrän efter sex månader till ett år.

(Källa: se.babycenter.com)

 

Sängen står klar sedan länge


Sängen köpte vi för länge sen och den har stått klar ett bra tag. Kusinerna Li och Adrian har till och med testat den under deras besök hos oss. Nu är allt rengjort och fixat inför lillans ankomst. Funderar dock på att köpa en ny speldosa, denna rosa elefant jag hittade hos mamma och pappa sen jag och systrarna var små har en lite väl ettrig melodi som är allt annat än sövande..Sova gott:
(X) Spjälsäng (IKEA, från Blocket)
(X) Spjälskydd (IKEA)
(X) Madrass (IKEA, från Blocket)
(X) Täcke (IKEA)
(X) Kudde (IKEA)
(X) Lakan (IKEA)
(X) Plastad frotté (IKEA)
(X) Påslakan set (NewHeaven.se)
(X) Speldosa (ärvd från mig och mina systrar)
(X) Gosedjur/Snuttefilt (Hippo från Gröna Lund, Kaninsnutten från Barnbutiken)
(X) Filt (NewHeaven)

 

Vagnen står klar och väntar


Nu är vagnen rengjord och färdigställd och står och väntar på lillans ankomst :) Det enda som saknas är en mormorsfilt som mamma ska fixa.Vagn:
(X) Vagn (Queenette, från Blocket)
( ) Filt (är på gång att virkas av mamma)
( ) Åkpåse (för varm årstid så vi skippar det)
( ) Litet täcke (för varm årstid så vi skippar det)
(X) Liten kudde (gjorde en själv)
(X) Litet örngott (gjorde en själv)
(X) Plastad frotté (IKEA)
(X) Vagnleksak/Mobil (gjorde en själv)
( ) Reflex (finns på vagnen, kompletterar kanske med fler senare)
(X) Skötväska (Polarn o Pyret)
(X) Varmt underlägg (Mamma hade en hemma som vi fick) 

Ytterplagg till lillan


När mamma var här så köpte hon en present till lillan från henne och pappa. Vi hade siktat in oss på att hon behövde ytterplagg, men det var riktigt svårt att hitta ngt som inte blir för kallt eller varmt i april/maj. Till slut hittade vi dessa underbart fina plagg på KappAhl i märket Newbie. De blir nog perfekta :) TACK mamma och pappa!!

 

Sammanfattning av graviditeten


Igår var vi hos barnmorskan igen för lite rutinkontroller som järn, blodsocker, blodtryck, hjärtfrekvens osv. Allt såg finemang ut, lillan växer som hon ska.

Sedan var det dags att sammanfatta vår graviditet, lätt och svårt på samma gång. Visst jag har haft alla småkrämpor man kan ha som illamående och halsbränna, och när jag varit mitt uppe i det har det varit tufft. Men nu i efterhand måste jag säga att i överlag har jag haft en relativt lätt graviditet, jag vet att många har det mycket värre. Det som förvånat mig mest är att jag inte haft mer besvär med ryggen än jag haft med tanke på mina tidigare ryggproblem, det var bara en kort period där i november när kroppen vande sig vid ombelastningen men sen dess har jag inte alls haft några större problem, faktiskt till och med bättre än i vanliga fall.

Anledningen till att jag mår så bra nu på slutet är nog att jag beslutade att gå på havandeskapsledigt redan två månader innan förlossning. Nu har en månad av denna tid gått och jag har hunnit pyssla på med småsaker som behövdes göras vilket lättade stressen psykiskt och dessutom sova ca 10 timmar om natten med vilopauser på dagen vilket lättat fysiskt.

Nu hoppas jag att de kommande 0-5 veckorna går lika bra :)

 

37 veckorNu är du 37 veckor gången (eller gravid i 38:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu väger bebisen kring 2,8 kg och är nästan 49 cm lång. Bebisens huvud ligger nu förmodligen nere i ditt bäcken och skyddas av den omgivande benstrukturen. Detta ger benen och underkroppen mer plats att växa.

Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är upp till 3,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt – mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar med blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls. A propos hår, så har nu det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium).

(Källa: se.babycenter.com)

 

2 april - vecka 36+6


Magen ryms snart inte i bild ;)
Plus 17(!)kg och nästan 30cm extra runt "midjan". Men nu är vi snart i mål! :)


 

 

Skötväska


Efter att ha rotat runt i skötväskedjungeln ett tag så frågade jag syrran om råd. Det blev en från Polarn och Pyret förstås ;) Bra pris och mycket praktisk inser jag nu. Det uttagbara delen med alla fack gör att väskan kan användas till mycket. Och sen att både neccessär och liggunderlag ingår är ett stort plus. NU hänger väskan på vagnen och väntar på att användas :)


 

Vi väntar nu vårt första barn! I väntans tider beslutade jag mig för att skriva denna graviditetsdagbok. Dels för mig och oss att läsa så här i början, sen för familj och vänner och i framtiden för den lilla i magen :)

 

Beräknat förlossningsdatum:
24 April 2012

 

Min "vanliga" blogg hittar ni HÄR!

 

 

 

Förlossningsberättelse
Äntligen här!!
En vecka över tiden
Ingenting häänder
Datumet är här!
19 april - v.39+2
39 veckor
Ödem i händer
Mormorsfilt
Matningstillbehör

 

Bebisen
Dagbok
Förberedelser
Magen

 

 

2012
Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December

 

2011
Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December